Bestuur en verantwoording
Bestuur
Bestuur
Drs. A.C.H. Valkenburg, huisarts, bestuurder
Raad van Toezicht
Mevr. J. van Vliet, MBA, voorzitter
Dr. W. Opheij
Drs. H.E. van Helsdingen
Prof. dr. N. J. de Wit
Bestuur Stichting Vrienden Academisch Hospice Demeter
Mw. C. Claessen, voorzitter
Drs. P. Bergstein, penningmeester
Prof. dr. S.C.C.M. Teunissen, algemeen lid
Bestuur Vastgoed Stichting Weltevreden 3
Mw. C. Claessen, voorzitter
Drs. P. Bergstein, penningmeester
-, portefeuille Gebouwen
Prof. dr. S.C.C.M. Teunissen, algemeen lid
Verantwoording
Financiële verantwoording
De financiële verantwoording van Academisch Hospice Demeter betreft een verkorte weergave van de gecontroleerde jaarrekening. De controle is uitgevoerd door een accountant conform wettelijke normen. De financiële verantwoording van Stichting Vrienden van Academisch Hospice Demeter betreft een verkorte weergave van de jaarcijfers waarop vanwege de beperkte omvang geen accountantscontrole is toegepast.
Kwaliteitsverslag
MIP
Het doel van het melden van incidenten aan de Melding Incident Patiëntenzorg (MIP) commissie is het voorkomen en verminderen van incidenten en (potentieel) gevaarlijke situaties voor patiënten.
De MIP-commissie verzamelt continu gegevens over de incidenten via meldingen. Met deze gegevens wordt in de commissievergadering bekeken of er sprake is van een trend. Indien dat zo is kiest de commissie voor een actieve benadering m.b.t. risicovermindering en voert de MIP-commissie een proactieve analyse uit.
Daarbij wordt de SAFER methode (Scenario Analyse van Faalwijzen En Risico’s) gehanteerd.
Klachten
Aan Demeter is een onafhankelijk klachtenfunctionaris verbonden die ieder jaar een eveneens onafhankelijk jaarverslag maakt over de (eventuele) klachten, de betekenis en aanpak daarvan. Er is geen vaste structuur ingericht voor de benadering en bespreking van klachten, dit gebeurt per situatie en context onder leiding van de klachtenfunctionaris. Iedere klacht is na afronding van het passende proces een leer- en/of verbeterthema.
Keurmerk Hospicezorg
ANBI
ANBI
Stichting Academisch Hospice Demeter staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). In het kader van de regelgeving rondom de ANBI-status is een verantwoording opgesteld die hieronder is weergegeven.
Stichting Academisch Hospice Demeter
Weltevreden 3
3731 AL De Bilt
T 030-2211355
F 030-2202596
E contact@hospicedemeter.nl
RSIN 817705247
IBAN NL37TRIO 0390 4816 02
BIC TRIONL2U
KVK 30224005
Doelstelling
De stichting heeft als doel:
a) Te bevorderen dat mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren zo lang mogelijk in een door hen gewenste leefomgeving kunnen blijven, waarbij de individuele levensstijl het centrale gegeven is en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.
b) Het ontwikkelen en in stand houden van een kenniscentrum Palliatieve Zorg, waar integratie van patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs plaats vindt door middel van:
- het vergroten van de mogelijkheden voor verpleegkundigen en artsen om zich te bekwamen in palliatieve zorg;
- het versterken van de onderzoekslijn op het gebied van de palliatieve zorg;
- consultatieve ondersteuning aan collega’s in de eerste en tweede lijn van de gezondheidszorg, binnen en buiten het UMC-Utrecht en deskundigheidsbevordering, speciaal waar het complexe palliatieve zorgvragen betreft;
- en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.
Hoofdlijnen van het actuele beleidsplan
Werven van inkomsten
De stichting ontvangt middelen vanuit de volgende bronnen:
- Vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW)
- Subsidie van het ministerie van VWS
- Eigen bijdragen patiënten voor het verblijf
- Giften