Selecteer een pagina

[Yogyakarta, 26 oktober 2015, Gon Uyttewaal en Cathelijne Verboeket]

Het verkeer in Yogyakarta is overzichtelijker dan in Jakarta. Toch durven wij geen kruising over te steken. Overal duiken scooters en auto’s op, luid claxonnerend… Voor ons blijft het chaos. Gelukkig worden we opgehaald door onze vaste chauffeur Rudi en opleider Melysa. Verdwalen zal dit jaar niet zo snel gebeuren.

We worden naar een collegezaal gebracht, met op de eerste rij fauteuils, waar wij mogen plaatsnemen. Bij binnenkomst zijn er al heel veel deelnemers van het programma aanwezig. Langzaam raken de stoelen op de voorste rij ook bezet. Voor de officiële start van het ‘Eager to Share’ programma is hier in Yokyakarta echt even tijd genomen. Diverse bestuurders en leidinggevenden van beide ziekenhuizen en de universiteit zijn aanwezig en spreken de groep toe. In een zeer vriendelijke en gemoedelijke sfeer stapten verschillende personen achter het katheder…. Allervriendelijkst. Tenminste dat nemen we aan. De speeches waren in het Bahassa. Toch kan je uit de bekende woorden en vooral de non verbale signalen best iets begrijpen. Cathelijne spreekt de groep namens de Dutch School toe. Er hangt een podiumbreed spandoek, waarin de cursus werd aangekondigd. En natuurlijk is er ruimte voor een mooi statieportret.

Heru Priyanto (op de foto links van Gon) is een gynaecoloog uit Solo die is opgeleid met hulp van de Dutch School in het Leids Universitair Centrum. Hij woonde een half jaar in Nederland met zijn gezin. Hij vertelde met enthousiasme over de noodzaak van het verpleegkundig programma. Na de plichtplegingen nam hij nog even de microfoon en vertelde hij spontaan waarom hij gecharmeerd is van Dutch teachers. Toen hij met zijn gezin in Nederland woonde heeft hij ervaren dat Dutch teachers veel individuele tijd en aandacht hadden voor zijn kinderen. (let wel… basisschool juffen en meesters). Hij herkent een andere vorm van onderwijs dan men gewend is in Indonesië. Heru verklaart dat we vanwege die persoonlijke aandacht van zo ver gekomen zijn. Dat schept verwachtingen….

Het programma van vandaag bestaat uit kennismaking, inventariseren van doelen en het bespreken van een aantal schema’s en modellen. Dat laatste vraagt inventiviteit om de deelnemers geïnspireerd te houden. We gebruiken verschillende interactieve werkvorm: across the line, een korte work-out als energizer na een heerlijke, heetgepeperde lunch.

En natuurlijk de skills training van de handmassage. Dat laatste onderdeel was duidelijk het hoogtepunt van de dag. Er ontstonden gesprekken, plezier, energie en hilariteit. En het mooiste van alles: de deelnemers beleven zelf de meerwaarde van de handmassage en willen tot 16.00 uur nog doorgaan met oefenen. Velen hebben de instructie van Cathelijne opgenomen op de eigen telefoon. Een mooi voorbeeld van train-the-trainer!

Pin It on Pinterest

Share This