Vandaag, 14 april vond in het Cinemec te Ede het verpleegkundig college ‘De Zuster en de Dood’, georganiseerd door de Mark Two Academy, plaats. In een grote bioscoopzaal was voor bijna 300 aanwezigen van 10.00-17.00 een gevarieerd programma met sprekers uit verschillende werkvelden.
Hoogleraar Palliatieve Zorg Saskia Teunissen was samen met internist-oncoloog Lia van Zuylen dagvoorzitter.
Saskia sprak over ‘verschil van inzicht tussen en arts en verpleegkundige: wat nu?’
Willy Bloemink schetste in een dialoog met Saskia een mooi beeld van het veranderingsproces, waar zij in de loop van haar werkzame leven getuige van is geweest, in het communiceren over een naderende dood. Vanuit haar ervaring als seniorverpleegkundige in Hospice Demeter sprak zij over een goede houding, luisteren, aandacht en stilte als belangrijke voorwaarden om met innerlijke ruimte in gesprek te kunnen gaan met patiënten over wat hen bezig houdt.
Geestelijk verzorger Joep Vergeer, ook spreker vandaag, gaf haar het compliment dat ze in eenvoudige, alledaagse woorden een prachtig beeld schetste van spirituele zorg.
Demeter verpleegkundige Mirjam Koppenol gaf samen met Fuusje de Graaff een voordracht over dilemma’s in de terminale zorg aan patiënten met een niet-westerse achtergrond. Aan de hand van oefeningen en het bespreken van dilemma’s werden deelnemers zich ervan bewust dat ‘hoe je kijkt, bepaalt wat je ziet’.
De sessie sloot af met de take home message: “zou mijn waarheid
veranderen als ik door de ogen van een ander kijk?”
Dit is slechts een fractie van een boeiende dag waarin we afsloten door met elkaar over onze eigen ervaringen en sterfelijkheid te spreken.