Selecteer een pagina

Kwaliteitsprogramma's / Spirituele zorg

Spirituele zorg

Het doel van spirituele zorg is de kwaliteit van leven voor patiënten en naasten verbeteren door de aanwezigheid van innerlijke ruimte. Inzicht krijgen in de persoonlijke betekenisverlening van de patiënt aan het actuele bestaan in de context van de eigen levensvisie/levensbeschouwing heeft de prioriteit. In principe hebben alle zorgverleners in de palliatieve zorg, spirituele zorgverlening in hun takenpakket. Binnen dit programma is er aandacht voor het oefenen van gespreksvaardigheden en het leren herkennen van betekenislagen en gespreksthema`s. In de dagelijkse zorgverlening worden zorgverleners ondersteund door het bespreken van casuïstiek via moreel beraad, stimuleren van werkoverdrachten en bewustwording van rolmodel zijn. Hierbij worden zowel een autobiografische- als een biografische benadering toegepast.

De experts

Joep van de Geer
Geestelijk verzorger
j.vandegeer@hospicedemeter.nl

Willy Bloemink
Senior verpleegkundige palliatieve zorg
w.bloemink@hospicedemeter.nl

Cathelijne Verboeket-Crul
Verpleegkundig specialist palliatieve zorg
voorzitter kwaliteitsgroep spirituele zorg
c.verboeket@hospicedemeter.nl

Publicaties

Steijger, K. (2012). Innerlijke ruimte als voorwaarde voor authenticiteit. Tijdschrift Geestelijke Verzorging, 15(66), 4-8.

Leget, C. (2012). Ruimte om te sterven. Lannoo Meulenhoff-Belgium.

Kievit-Lamens, G.J.M. (2011). Innerlijke ruimte: een onderzoek naar de autobiografische competentie van de ziekenhuispastor in gesprek met kankerpatiënten.

Leget, C. J. W. (2008). Van levenskunst tot stervenskunst: over spiritualiteit in de palliatieve zorg. Tielt: Lannoo.

Mönnink, H. D. (2001). Verlieskunde. Handleiding voor de beroepspraktijk.

Pin It on Pinterest

Share This